Themabijeenkomst Kanker en Werk

“Haal kanker uit de taboesfeer”

“Ik heb kanker.” Dat is de heftige boodschap die jaarlijks 40.000 mensen moeten vertellen. Op hun werk is de eerste reactie vaak: meld je ziek en vergeet het werk even. Niet iedereen is daar altijd mee geholpen.

Maatwerk
Kanker is niet één ziekte maar een verzamelnaam voor wel tweehonderd aandoeningen. Hoe je de ziekte en de behandelingen doormaakt, is bij iedereen heel verschillend. Maatwerk is daarom altijd geboden. Maar weten werkgevers daar altijd wel raad mee? Wat is nou een juiste aanpak? Hoe ga je daar als werknemer mee om?
Veel werknemers hebben de ervaring opgedaan dat ze zelf veel moeten uitleggen, soms zelfs moeten uitvinden. Hoe vertel ik het mijn werkgever en wat vertel ik dan eigenlijk? Moet ik me ziekmelden of kan ik misschien nog aan het werk blijven? En hoe ga ik om met mijn werkgever die denkt dat ik meteen na de behandelingen weer aan de slag kan?
De vragen die er zijn, verschillen enorm van persoon tot persoon. Iedere aanpak moet maatwerk zijn.

Houd contact
Bij verzuim is goed contact houden en in gesprek blijven het allerbelangrijkste. En dat is een verplichting van zowel de werkgever als de werknemer. Voor jou als zieke werknemer is het uitermate belangrijk dat jij het gevoel hebt dat je er nog steeds toe doet en dat jij je betrokken voelt bij het bedrijf. Zo wordt de afstand tot de organisatie niet onnodig groot en de terugkeer makkelijker. Het perspectief van werk kan op die manier een onderdeel zijn van het herstel van een medewerker.

Informatie avond ‘t Anker
Op dinsdag 22 november aanstaande is er een informatie – inloopavond over kanker en werk. Machteld de Bont van Care for cancer (www.careforcancer.nl) geeft een presentatie over kanker en werk. Er is voldoende ruimte voor vragen en voor uitwisseling van ervaringen en praktische tips.
Opgeven kan op info@inloophuishetanker.nl of op de intekenlijst op ’t Anker. De avond begint om 19.45 uur en zal zo’n 1½ uur duren. Inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur. De locatie is de kantine van SV ARGON.

Zomaar delen uit een gesprek op ’t Anker over werken na kanker.

  • De dag na mijn uitslag belde ik mijn teamleider. Zij reageerde met : “Foute boel, joh!” En dat deed me goed, heel begripvol. Ze vroeg ook of ze het mocht verspreiden onder de collega’s. Hun reactie via mails en kaartjes voelde als een warm bad.
  • Ik heb met mijn bedrijfsarts erg geboft. Hij is prettig meelevend en heel deskundig. Hij heeft kijk op de zaak. Op kritieke momenten bemiddelt hij met mijn leiding. Één keer vond hij het genoeg om met mij een telefonisch spreekuur te houden. Een teken van begrip voor mij.
  • Voor mij is het heel belangrijk geweest om steeds mijn collega’s en mijn leidinggevende op de hoogte te houden van wat mij overkwam. Ik denk dat ze daardoor begrip voor me konden houden.
  • Bij mij ging het bijna helemaal fout toen ik twee jaar ziek was. De werkgever dacht dat dit het moment was dat ze me konden ontslaan. Gelukkig zei mijn zus: “Niet tekenen! Je bent nu toch aan het reïntegreren!” Oef, bijna had ik zelf getekend voor mijn ontslag.