Schrijven voor je leven in inloophuis "Leven met kanker" in Woerden op 11 maart 2017

Schrijven voor je Leven: “de helende kracht van schrijven”

Waar moet je beginnen met schrijven als jouw vertrouwde wereld in één klap verandert? Na de diagnose “kanker” komt alles op losse schroeven te staan. Emoties en gedachten tuimelen over elkaar heen en vragen dringend om aandacht. Er moet veel informatie worden verwerkt en belangrijke besluiten worden genomen. Het is alsof je in een achtbaan zit en met een razende snelheid ga je over de kop en draai je in het rond. Binnen mum van tijd ben het gevoel van oriëntatie en balans kwijt.

Op zaterdag 11 maart organiseert Kanker in Beeld in samenwerking met Christine de Vries (www.shodo.nl) de eerste landelijke ‘Schrijven voor je Leven’ dag. Inschrijven voor deze workshop kan nog steeds. Ervaring is niet nodig. Iedereen die geconfronteerd is (geweest) met kanker is van harte welkom. Het enige wat je mee hoeft te nemen is pen en papier.

Christine vertelt: “Toen mij bovenstaande overkwam had ik zo’n behoefte aan een veilige plek waar ik op adem kon komen. Een plek waar ik mijn gedachten kon ordenen en gevoelens ervaren zonder hierdoor overspoeld te raken. Een plek waar ik op mezelf kon zijn, tijd en ruimte had om te verkennen wat mijn behoeften waren, wat ik nodig had. De vele lieve mensen om me heen steunden me én waren zelf heel erg geschrokken en bang voor de toekomst. Soms werd me dit gewoonweg te zwaar. Ik verlangde naar een vrije plek waar ik uit de achtbaan kon stappen, al was het maar voor heel even en daar stil kon staan bij wat er op dat moment belangrijk voor mij was.

Die plek vond ik in mijn dagboek. Een gebonden boekje waarin ik schreef en soms ook tekende of iets inplakte. Gaandeweg kreeg het schrijfboekje meer en meer de kwaliteit van de veilige plek waar ik naar verlangde. Het was een plek waar ik verslag deed van gebeurtenissen, maar ook van de grote beren die ik keer op keer tegenkwam op mijn weg. Ik schreef over wat er in mijn lichaam gebeurde en hoe ik daar op mijn manier goed voor probeerde te zorgen. Ik kon woorden geven aan mijn angst én aan mijn moed, aan mijn vechtlust en zachte overgave. Kortom, mijn dagboek was de plek waar ik welkom was - precies zoals ik me op dat moment voelde en met wat ik meemaakte. Schrijvend hervond ik mijn balans en mijn innerlijke kracht, die ik nodig had om te verwerken wat er was gebeurd en te kunnen oogsten wat voor mij werkelijk van waarde was”.

Er is inmiddels wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de helende kracht van schrijven. Daarin is aangetoond dat het gestructureerd schrijven over emoties en gedachten een positieve werking op het immuunsysteem van de schrijver heeft. Op deze manier wordt het schrijfproces niet alleen ingezet om ervaringen van je af schrijven, maar ook om gezondheid en kracht naar je toe te schrijven.

Tijdens deze landelijke dag leer je hoe je van jouw dagboek een veilige plek kunt maken, waarin je niet alleen verslag doet van wat je meemaakt, maar ook technieken leert toepassen waardoor jij je immuunsysteem schrijvend versterkt en innerlijk meer ruimte schept voor wat wezenlijk is voor jou.
We besteden o.a. aandacht aan hoe je schrijvend:
- voor veiligheid en focus kunt zorgen
- de balans hervindt
- jouw creativiteit aanboort
- weer rust in je hoofd krijgt
- jouw immuunsysteem kunt ondersteunen
- contact maakt met je innerlijke kracht

“Gun jezelf deze dag en ervaar zelf de kracht van helend schrijven.”

Deze landelijke Schrijven voor je Leven workshop wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Hetty Odink.

Datum: zaterdag 11 maart 2017

Tijd: 11.00-16.00 uur, inloop vanaf 10.30 uur

Kosten: € 25 (incl. lunch)

Inschrijven: info@kankerinbeeld.nl

Locatie: Inloophuis 'Leven met kanker', Wilhelminaweg 12, 3441 XC Woerden

 

image001 schrijven-voor-je-leven