Inloopavond voor mannen in het Oude Parochiehuis in Mijdrecht

In het kader van de maand Movember organiseren wij voor naasten en nabestaanden een inloopavond voor mannen.

De avond vindt plaats op dinsdag 28 november 2017 in het Oude Parochiehuis, Bozenhoven 152, 3641 AJ in Mijdrecht. Inloop vanaf 19.30 uur. Start programma: 20.00 uur.
De avond zal worden ingeleid door Dr. P.D.J. Vegt, uroloog van de Andros kliniek te Amsterdam.

Sinds een aantal jaren wordt er in de maand november bijzondere aandacht besteed aan het probleem prostaatkanker. In Melbourne (Australië ) werd in 2003 de foundation opgericht ter ondersteuning van de aandacht voor dit probleem met als actiepunt om alle mannen te vragen in de maand november 30 dagen hun snor te laten staan. Met de beginletter van het Franse woord Moustache (snor) werd vanaf die tijd november aangeduid als Movember.
Deze stichting heeft sindsdien in veel landen, ook in Nederland, navolging gekregen. Zij stelt zich nu ten doel de vroege opsporing van prostaatkanker en het zoeken en vinden van steeds effectievere behandelingen.

Enkele feiten over deze aandoening, voor patiënten en hun naasten vast wel bekend maar voor gezonde mannen vanaf 50 jaar goed om kennis van te nemen:
De prostaat is een klein orgaan onder aan de blaas bij mannen dat in de loop van het leven langzaam groeit. Dit kan goedaardig zijn, maar helaas ook kwaadaardig. De kans op kwaadaardigheid is ongeveer 1 op 10.
Jaarlijks komen er zo’n 12000 nieuwe gevallen aan het licht. In 2015 was het aantal sterfgevallen aan prostaatkanker zo’n 2650. Bij toenemende leeftijd neemt de kans om te sterven aan prostaatkanker toe (tot 1 op 1000 bij mannen boven 90 jaar).

Waar moet men op bedacht zijn? Om te beginnen kan er ongerustheid ontstaan wanneer deze ziekte in de familie voorkomt. Soms ook wanneer een leeftijdsgenoot door deze ziekte wordt getroffen. Soms is er sprake van moeite met plassen. Ook kan bij een routinebezoek aan de huisarts de prostaat als leeftijdsverschijnsel ter sprake komen.
De huisarts kan beginnen met een eenvoudig onderzoek (rectaal voelen) en een bloedonderzoek naar PSA (prostaat specifiek antigeen), een eiwit dat door prostaatcellen wordt geproduceerd. Is dit gehalte PSA in het bloed te hoog (boven de 4 à 5) dan kan de huisarts doorverwijzen naar een uroloog. Deze kan met biopten (stukjes weefsel uit de prostaat) en echoscopie de diagnose verder invullen.
Bedacht moet worden dat dit PSA-gehalte ook stijgt met het ouder worden.

Ook het denkbeeld dat mannen beneden de 50 jaar geen prostaatkanker zouden kunnen krijgen is onjuist, hoewel de kans veel geringer is. Bovendien schuilt er in verhoogd PSA ook onzekerheid: van 100 mannen boven de 50 jaar is bij 80 mannen het PSA lager dan 4 en toch kan hier één geval van prostaatkanker bij zijn. Bij de overige 20 mannen met PSA hoger dan 4 zijn er ten hoogste 4 gevallen van prostaatkanker.

Voor nadere informatie over het onderwerp : amsterdam@androskliniek.nl