Thema-avond Darmkanker

Op donderdag 6 maart organiseert Inloophuis 't Anker een themabijeenkomst over het onderwerp darmkanker. Er is een inleiding door Jolien Pon, voorzitter van Darmkanker Nederland. Aanvang: 20 uur. Locatie: Bestuurskamer Argon, Hoofdweg 85B, Mijdrecht. Toegang: gratis.

Nadere bijzonderheden

In Nederland is onlangs het bevolkingsonderzoek tegen darmkanker van start gegaan. Het onderzoek is bedoeld voor mannen en vrouwen van 55 t/m 75 jaar. Zij krijgen eens in de twee jaar een test toegestuurd.

Het onderzoek bestaat uit een ontlastingstest die de deelnemers kunnen terugsturen na de test te hebben gedaan.

Als het laboratorium afwijkingen vindt in de test krijgt de deelnemer een oproep voor een gesprek en een inwendig darmonderzoek ( coloscopie ). Zo nodig worden stukjes weefsel onderzocht om de diagnose te kunnen stellen.
Voorlopig zijn de geboortejaren 1938, 1939, 1947, 1949 en 1951 aan de beurt. In de jaren daarna volgen steeds meer geboortejaren totdat in 2019 de hele doelgroep is bereikt.
Betrokken bij het onderzoek zijn onder andere :
-RIVM ( rijksinstituut volksgezondheid)
-LHV ( vereniging huisartsen )
-NVDA ( vereniging dokters assistenten )
-screenings organisaties(laboratoria, specialisten ).

De thema avond wordt ingeleid door mevrouw Jolien Pon, voorzitter van Darmkanker Nederland. Darmkanker Nederland is een onderdeel van SPKS: Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal.
Drijfveer van Darmkanker Nederland is :informatie en communicatie betreffende darmkanker.
Met per jaar ruim 13.000 darmkanker patiënten erbij is dit een enorme uitdaging en noodzaak.

Aanvangstijd en locatie
De avond wordt gehouden in de Bestuurskamer van ARGON aan de Hoofdweg en begint om 20.00 uur. Er is ruimschoots gelegenheid voor het stellen van vragen.
Toegang: gratis. Er is slechts plaats voor max. 40 personen !

jolien-pon-700x802