Oefenen met mindfulness in 5 bijeenkomsten (de eerste op 22 september)


• Minder piekeren en meer genieten?
• Overeind blijven tijdens en na ziekte of verlies?
• Tot jezelf komen en nieuwe energie krijgen?

Mindfulness betekent ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’, of simpelweg: bewust zijn van de huidige ervaring. Door vaker je aandacht te sturen, neem je afstand van de spinsels in je hoofd. Dat is een vaardigheid die je kunt leren.

Mindfulness bij kanker
...En bij kanker raakt je hoofd vol met spinsels. Het hebben van kanker is ingrijpend, ook voor naasten. Vaak word je overvallen door angst, boosheid, zorgen, verdriet, vermoeidheid. Dan heb je behoefte om in alle rust en mildheid stil te staan bij jezelf en bij wat nu belangrijk is.

Leren door te doen
Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig mindfulness beoefenen minder vatbaar zijn voor emoties, stress en pijn. Dit leidt tot minder irritaties en meer innerlijke rust. Mindfulness kan een gereedschap zijn om de chaos in je hoofd op enige afstand te bekijken. Je hebt aandacht voor aangename én nare gevoelens. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker.

Het programma
• 4 bijeenkomsten (elke twee weken) van 2 uur en een kwartier
• De laatste, vijfde bijeenkomst vindt plaats na een pauze van ongeveer 6 weken
• Tijdens de bijeenkomsten werken we met begeleide concentratie- en meditatieoefeningen, milde lichaamsbewegingen en reflectieopdrachten. Thema´s zijn:
• Aandacht voor lichamelijke gewaarwordingen en de adembeweging
• Omgaan met stress
• Herkennen van automatische reactiepatronen
• Vriendelijkheid, mildheid en (zelf)compassie
• (Optioneel: mogelijkheid om deel te nemen aan een stiltedag van 5 uur)
Materiaal, kleding en thuis oefenen
Je ontvangt cursusmateriaal (werkmap met lezenswaardige stukken, tips en huiswerk) en cd’s/mp3's met begeleide oefeningen en meditaties. Trek gewone, gemakkelijk zittende kleding aan. Je oefent dagelijks thuis ongeveer een half uur met behulp van de instructies op cd en het werkboek.
De trainer
Ida Linse schreef vanuit haar eigen ervaring met kanker en mindfulness het boek Mindfulness bij kanker (Uitgeverij Boom, 2015). Ze is sinds 2010 gecertificeerd mindfulnesstrainer (See True/Vervolgopleiding Centrum voor Mindfulness Amsterdam) en beoefent vele jaren meditatie en mindfulness. De afgelopen jaren gaf ze diverse workshops en trainingen.

Meedoen?
Je bent van harte welkom bij deze training in mindfulness. De data zijn: 22/9 – 6/10 – 20/10 – 3/11. Steeds op een dinsdagochtend van 10.00 tot 12.15 uur. De laatste bijeenkomst is op 15/12. Wil je meedoen, meld je dan tijdig aan bij ‘t Anker, Bert Schaap (0297-565172 – info@inloophuishetanker.nl ). Vooraf is er een telefonische kennismaking met Ida Linse.

Voor deze training betaal je een eigen bijdrage van 25 euro. Heb je belangstelling en vormen de kosten een probleem, neem dan contact op met Bert Schaap van ‘t Anker.
Graag tot ziens!