Onderzoek ‘Doneer Je Ervaring’

Het eerste grote onderzoek ‘Doneer Je Ervaring’ - NFK in samenwerking met al haar kankerpatiëntenorganisaties - is van start gegaan.

De vragenlijst ‘Goede kankerzorg is meer dan een medische behandeling’ staat twee weken open (tot 29 mei 10u). Hierin vraagt het NFK welke ondersteunende kankerzorg en begeleiding er door het ziekenhuis van de (ex-)kankerpatiënt geboden wordt/werd. En wat men daarvan vindt/vond?

Waarom stelt de federatie van kankerpatiëntenorganisaties deze vraag?

De vragenlijst is in ongeveer 5 minuten in te vullen en sluit aan op de actualiteit en bij het gezamenlijke doel, namelijk een beter leven en zorg voor mensen die kanker hebben (gehad). De uitkomsten van deze vragenlijst geeft een scherper beeld van het zorgaanbod in Nederland. Hierdoor kan (samen met kankerpatiëntenorganisaties) beter opgekomen worden voor de belangen van (ex-)kankerpatiënten. Dit doet belangenbehartiger expertzorg Irene Dingemans bijvoorbeeld in haar gesprekken over dit onderwerp met ziekenhuizen, zorgverleners en de overheid.

De kankerpatiëntenorganisaties stellen eisen aan ziekenhuizen - randvoorwaarden waar ze tenminste aan moeten voldoen - om kankerzorg te mogen leveren. Naast eisen die zich richten op goede medische zorg, wordt er ook ingezet voor goede begeleiding en nazorg. Zo vindt het NFK het belangrijk dat alle (ex-)patiënten een laagdrempelig ‘vast aanspreekpunt’ in het ziekenhuis hebben. Maar ook dat patiënten, wanneer nodig, aanvullende psychosociale of lichamelijke ondersteuning krijgen. Momenteel is daar onvoldoende zicht op: krijgen (ex-)patiënten deze zorg ook daadwerkelijk aangeboden?

Met de resultaten kan het NFK de belangen van (ex-)kankerpatiënten beter behartigen.

 

Links

Vragenlijst 'Doneer Je Ervaring'